Vektörel İllüstrasyon Temelleri- Part 3: Boolean Operations

Oluşturacağınız mobil uygulamalardaki özel şekiller ve vektörel illüstrasyonlar için işinizi kolaylaştıran kavramlardan biri olan boolean operatörlerini anlattığım makaledir. Bir önceki makalelerimde Primitive Şekiller, Stroke ve Paths den bahsettim. Makaleleri sırasıyla okumanızı tavsiye ediyorum. Eğer PART 1 ve PART 2’yi okumadıysanız buradan ulaşabilirsiniz.

İşte daha önce tasarladığım bir şekil. Peki bu nedir? Öncelikle bunun bir daire olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat üst kısımda yıldız şeklinde bir parça ve alt kısımda da elips şeklinde bir parça eksik duruyor. Yani, bu illüstrasyon da o şekilleri çemberden çıkartım. Bu da boolean operatörlerinden biri olan substration yöntemidir.

Substration, çoğu vektör grafik yazılımı tarafından önerilen dört ana boolean operatörlerinden biridir. Bakalım substration ve diğer üç işlemi nasıl yapacağım.

Subtraction

Çıkarmayı gerçekleştirmek için, iki (veya daha fazla) şeklin çakıştığından emin olun. Ardından, “Shift” tuşunu basılı tutarak boolean işlemini gerçekleştirmek istediğiniz tüm şekilleri seçin.

Gravit Designer’da, boolean işlemlerini en üstteki araç çubuğunda açıldığını göreceksiniz. Şöyle görünüyor:

 

Yukarıda gördüğünüz ikona tıklayın ve açılır menüden Subtract’ı seçin. Bu, çakışan iki şekil arasında üst şeklin bir kısmını alttaki şekilden çıkaracaktır. Aşağıdaki görselde daha iyi anlayacaksınız.

Z sıralamasını henüz açıklamadım, ancak şu anda bilmeniz gereken şey şu şekildedir: İlk önce çizdiğiniz şekli, ikinci çizdiğiniz şeklin altında bir seviyeye oturmaktadır. Bu durumda, ilk önce kare çizilmiş ve kare şeklinin üzerine oturacak şekilde bir daire çizildi.

Intersection

Insersection, dört ana boolean operatörlerinden biridir ve yine aynı şekilde, Shift tuşunu basılı tutarak, çakışan şekiller arasından çoklu seçim yapın. Ardından boolean işlemleri açılır menüsünden Insersect’ı seçin.

Bu, nesnelerin kesişen kısımlarını korur ve diğer kısımları kaldırır. Aşağıdaki resimde daha iyi görecekseniz.

Difference

Bir diğer boolean operatörlerden biri ise fark operatörüdür. Burda da yine aynı şekilde çakışan şekilleri seçip, ardından Difference seçin.

Difference, intersection işleminin tam tersidir. Yani çakışan kısımları çıkarıp, geri kalan kısımları korur. Aşağıdaki resimde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Union

Son olarak union; boolean birleştirme operatörüdür.

Evet, burada da şekilleri birleştiriyoruz.

Genel olarak toparlamak gerekirse, boolean operatörleri, basit şekillerden, karmaşık şekiller oluşturmak için mükemmel bir yoldur.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir